În cazul în care auziți excesiv de mult termenul de “Social Media” și nu știți despre ce e vorba, dacă ați întrebat pe “cineva care se pricepe” și nu ați primit un raspuns coerent, dacă ați auzit că se fac bani din asta și vreți și voi sau dacă vreți să lucrați în acest domeniu dar nu știți “cu ce se mănâncă” – tipic pentru ziua de azi – hai să vedem dacă putem ajunge împreună la o concluzie.

Până acum am fost la câteva evenimente/adunări ale oamenilor din online în care s-a dezbătut acest subiect. Așa că, hai să vă zic care sunt concluziile mele:

  1. Cum apare Social Media? Acolo unde se adună mai mulți oameni, mai mult decât la un meci de fotbal, mai mulți așa, câteva milioane, și acești oameni comunică între ei într-un fel sau altul, acesta este un mediu. Un mediu de comunicare.

Media este pluralul din engleza a medium (în română mediu).

Dacă, spre exemplu, se adună 2 mil. de oameni să scrie pe pereți, să își răspundă unul altuia, să pună la cale acțiuni de curățat pereții ca apoi să îi mazgălească înapoi, atunci asta ar putea fi “Wall Media”. Dezvoltând mai departe, putem avea: “Prășit Media”, “Ecumenic Media” sau “Microbist Media” – dacă nu le avem deja.

Social Media are loc în mediul online, pe rețele sociale, bloguri sau forumuri. Nu are nicio legătură cu socialiștii.

  1. De ce contează? Pentru că acolo unde sunt mai mulți oameni, poți să le bagi chestii pe gât și mâinile în buzunare. Ca la meciurile de fotbal, ți-ar prinde bine să spargi o sămânță în capul vecinului, și iată concetățeanul de etnie rromă cu punguța la băiatu’. Pe același principiu ți-ar vinde Nike o pereche de teneși sau Audi o mașină – nu că ți-ai permite-o.

  2. Ce e mamă asta, Social Media Guru?” – este întrebarea pe care o pune mama, copilașului ei hipster care tocmai și-a găsit un job. Pentru că numai dacă ești hipster poți fi Social Media Guru. Nu o să vezi niciun manelist sau rapper în acest domeniu, sunt eliminați automat.

Un SMG (Social Media Guru) este o persoană sub 23 de ani care se dă mult pe net, are un mic blog, conturi pe Twitter și Facebook, dar nu pe HI5 (ăia sunt maneliști). Aș putea să mai adaug că trebuie să aibă peste 2000 de followeri pe Twitter, 1000 de prieteni pe Facebook (pe care să-i fi văzut măcar o dată în viața lor), un smartphone, să fie îmbrăcați cool, să asculte indie-rock, să meargă la toate evenimentele legate de acest domeniu, să știe cine sunt Zoso, Bobby Voicu sau Manafu (adică să le fi citit blogul) și multe altele. Dar, la bază, un SMG trebuie sa fie tânăr și să se dea mult pe net. ATÂT!

Doar nu credeți că a absolvit cineva Facultatea de Social Media cu specializare în Facebook, luând nota 10 la lucrarea de diplomă intitulată “Cum să combați cancerul cu Facebook Places”. Nu, un SMG are o facultate fără nicio legătură cu subiectul, dacă a terminat-o și pe aia, dar s-a băgat în acest domeniu pentru că e ceva ce poate să facă chiar și el. Doar trebuie să mănânce și gura gurului ceva.

Îi mai știți pe ăia care acum câțiva ani stăteau toata ziua pe mIRC? Ei bine, aceia sunt strămoșii SMG-ului de azi.

Cel puțin asta e părerea mea. Aștept să fiu contrazis, susținut sau completat.

PS: Acesta este un pamflet. Știu că anumite lucruri sunt trase de păr.