Prima data cand am iesit din tara a fost in 2004. “Ghinionul” meu a fost ca prima tara pe care o vizitez sa fie Austria. De ce “ghinion”? Pentru ca pe cat de impresionat am fost de cultura oamenilor din Austria, pe atat de socat am fost de cultura noastra la intoarcere. Lucrurile cu care eram obisnuit inainte incepeau sa ma irite pentru ca mi-am dat seama ca se poate si altfel. Cei care au iesit cel putin o data din tara stiu la ce ma refer.

Am fost impresionat de modul de gandire, felul in care traiesc si se comporta austriecii. Pana atunci nu credeam ca poate exista asa ceva. Oameni care au fost educati de mici sa nu arunce pe jos sau sa nu calce iarba, oameni care nu isi ingradesc curtea cu ziduri inalte ci cu copaci, oameni care isi lasa umbrela la uscat in casa scarii fara sa isi puna problema ca nu o vor mai gasi acolo, soferi care se comporta ca oamenii in trafic, elevi care nu se imbrancesc la plecare de la scoala, tigani care stau la 10km in afara localitatilor (o spun fara sa fiu rasist), oameni care chiar daca traiesc foarte bine nu le e rusine sa isi spele singuri masina.

Oameni ca acestia exista in lumea asta. Problema e ca nu traiesc la noi in tara. Cel putin nu reprezinta majoritatea. Din 2004 pana azi am avut posibilitatea sa vizitez peste 15 tari europene si de fiecare data m-am intors acasa si am dat piept cu realitatea.

Romania are o problema. “Numai una?”, ma veti intreba. Da, dupa atata timp eu am realizat ca Romania are o singura problema, si problema aceasta sunt oamenii. Datorita romanilor tara noastra este cum este si nimic nu se va schimba pana acestia nu se vor schimba.

Avem peisaje frumoase, orase frumoase, cladiri frumoase, femei frumoase dar nu avem oameni “frumosi”.