De curand am trecut din nou prin procesul de inchiriere garsoniera. Cautand prin numeroase anunturi, am invatat sa citesc printre randuri. Sper ca experienta mea sa ii ajute pe cei care vor citi lista de mai jos:

 1. In primul rand trebuie sa stiti sa diferentiati anunturile de la agentii de cele de la proprietari. In cautarea online, majoritatea site-urilor iti ofera posibilitatea sa vezi alte anunturi cu acelasi telefon. Daca vedeti ca s-a pus o lista intreaga de anunturi cu acelasi numar de telefon, e clar ca este vorba de o agentie. Acelasi lucru se poate face si intr-un ziar, dar manual.

 2. mobilata tineresc” – mobila nu este noua si nici prea multa. Este strictul necesar. Daca era mobila noua scria “mobilat modern”.

 3. mobilata clasic” – mobilier vechi.

 4. mobilata modest” – are 2 scaune, 1 masa, 1 canapea si poate un pat. Mobilierul este cel mai probabil clasic si trebuie schimbat pentru a putea locui decent. Proprietarul a lasat-o in locuinta ca sa nu o dea nemobilata (mai ieftin).

 5. utilata recent” – asta inseamna ca ar trebui sa aiba frigider, aragaz, masina de spalat noi. Dar uneori si exprimarea asta e exagerata.

 6. curata” – termenul cel mai controversat. Asta inseamna ca garsoniera nu este renovata recent, in cel mai bun caz a fost zugravita de curand. Gresie, faianta, parchet (daca e cazul) sunt puse acum cativa ani. Daca era renovata mai recent scria “renovata recent”, “finisata recent” sau “lux”.

 7. 10/10” – asta inseamna ca esti la ultimul etaj. Apa calda ajunge mai greu; in functie de pozitia blocului, vara poate fi super-cald iar iarna sa iti bata vijelia pe la geam.

 8. zona decenta” – nu este o zona cu probleme mari, dar sunt probleme. Daca era mai bine scria “zona linistita”.

 9. zona linistita” – nu este central si este posibil sa nu fie aproape de transport in comun. Poate sa fie un avantaj sau dezavantaj.

 10. intrare separata” – se regaseste de obicei la inchirieri garsoniere si este defapt vorba de gazda intr-un apartament decomandat.

 11. bloc mixt” – trecut in special la anunturile pentru inchiriat garsoniere. Asta inseamna ca este un bloc in care sunt si apartamente, deci automat este mai linistit fiind mai putini locuitori decat intr-un bloc de garsoniere.

Daca aveti de adaugat vreo expresie in lista, lasati-o in comentariile de mai jos.